Milyen esetekben?

A válási mediáció a szakmánkban egy tágabb fogalom a hétköznapi értelemben használthoz képest:

Minden olyan esetet ide sorolunk, amikor egy párkapcsolat valamely formájának felbomlásáról van szó. Lehet az maga a házasság, élettársi kapcsolat, egyéb párkapcsolati forma. Előfordul, hogy már külön élnek, és vita van a közös gyermeküket érintő kérdésekben, a szülői szerepek gyakorlásában. Lehet ez a szülő feladatokkal kapcsolatos, vagy a külön élő szülővel való kapcsolattartás nem működik, vagy vita van a tartásdíjban.

Amikor megszűnik a felnőtt kapcsolat, a szülőtársi viszony akkor is fennmarad, ami egy új együttműködés kialakítását kívánja meg. Adott esetben a korábbi párkapcsolatból fakadó sérelmek továbbra is beárnyékolhatják a megváltozott szülői szerepek megélését, aminek a gyermekük issza meg a levét.

Ahhoz, hogy védeni, támogatni tudja a gyermekét a megváltozott élethelyzetben, Önnek is jól kell lenni, hogy legyen ereje, ideje arra, hogy a gyermeknek a biztonságot nyújtsa. Egyszerűen tudatosítani kell, hogy a gyerek nem veszhet el a felnőtt élet zűrzavarában.

A válási mediációban különösen igaz, hogy érzelmek, sérelmek akadályozhatják a racionális döntéseket, ráadásul a gyermek sorsát is érintően.

Ezen a területen kidolgozandó megállapodásukban érintünk valamennyi kérdést, amelyek rendezése szükséges ahhoz, hogy házasságukat közös megegyezéssel felbontsák, oly módon, hogy azt a bíróság egyezséggel jóváhagyja. Ezzel bármilyen későbbi vita esetén a vállalásaik végrehajthatók lesznek.

Ezzel megvalósul az az igény: hogy maguk döntöttek a saját életükről, saját vállalásaikat tartalmazza a megállapodás, megfelel a jogszabályoknak, és az egyezségük jóváhagyásával jogi kötelező erővel bír majd a határozat.

Mediáció lehet: per előtt, és akkor is, ha már elkezdődött a per. Lehet, hogy ezt a szülők önként vállalják, de van, hogy egy per során a bíróság kötelezi őket a mediációra. Utóbbi esetben is fordulhatnak hozzám. Egy biztos, sosem késő leülni, megbeszélni, tisztázni Önmagukért és a gyermekükért.

Mit veszítenek, ha nem tudnak maguk megállapodni, és perre kerül a sor? Hosszasan sorolható: időt, pénzt, önbecsülést, nyugalmat, a saját döntés esélyét, megnyugvást és az új életük békés alapjait.

És minek teszik ki maguknak? Hosszú pereskedés, halmozódó ügyvédi költségek, távolodás a szülői együttműködéstől. És ne legyenek illúziói senkinek, ha nem beszélnek róla, a „front megnyitása” akkor is hatással van a mindennapi lelki egyensúlyukra és a gyermekük életére is. Nem gondolom, hogy bármely szülő szeretné kitenni magát kínos szakértői vizsgálatoknak – nem beszélve arról, hogy a gyermekét is belesodorja; ahol azt vizsgálják a hozzáértők, melyikük az alkalmasabb szülő, milyen a szülői képességük, mik a hiányosságaik. Ahol a környezettanulmányokkal az életüket nagyítóval elemzik, szomszédok, tanárok mondanak Önökről véleményt – esetekben őket is kellemetlen helyzetbe hozva ezzel. És ilyenkor mindezt a gyermeknek is át kell élni.

Ezt senki sem szeretné, csak egyszerűen belesodródik, mert a tehetetlenség, a düh, a tanácstalanság vagy egyéb józan észt behomályosító érzelem elfeledtette vele, hogy tud észszerűen is dönteni.