Gyermek a családban

A gyermek érdeke a családjogi elvek fő pillére: ha fontos Önöknek a gyermekük, azon kell dolgozni, hogy a személyes nehézségeiknek, vitáiknak ne legyen áldozata a gyerek, aki a válási helyzetet készen kapta. A szülők viszálya még több terhet ró a gyermekre. Csak képzelje magát az ő helyzetébe!

Gondolják meg, egy válási folyamat feldolgozásán – persze egyénenként másképp-, de maguknak az érintetteknek is végig kell menni! Lehet, hogy nincs hangos szó, de a gyerek akkor is érzi, ha valami nincs rendben, ha nem beszélnek róla.

És ahogy a gyermek nő, a korával járó változások újabb szülői feladatokat adnak. A gyermeknek is megvannak a maga gondjai, örömei, kihívásai, miért kellene őt tovább terhelni azzal, hogy a szülők nem tudják a szülőtársi szerepüket a gyerek felé támogatóan megélni?

  • A gyermek érdekében a szülőknek minden esetben együtt kell működniük, akkor is, ha a szülők nevelési elvei, életvezetése eltérő.
  • A gyermekek jogaira nem csak a párkapcsolatok felbomlásánál, a házasság megszűnésénél kell figyelni, hanem a kapcsolatok fennállása alatt is.
  • Ezek a jogok egyformák, akár házassági kötelékben született a gyermek, akár nem.
  • Szerető szülőkkel is előfordul, hogy a válás során elsősorban magukra és egymásra figyelnek és csak utána a gyermekre. A mediáció segít ebből a helyzetből kimozdulni, és másképp tekinteni családi életük rendezésére.
  • Ha szülők nem egyeznek meg, a gyerekkel kapcsolatos kérdésekben a bíróság vagy a gyámhatóság dönt.
    Ezzel a döntéssel valamelyik fél valószínű elégedetlen lesz, ami új alap a további vitához.

A szülők válása után is (illetve házasság nélkül, ha közös útjaik elválnak) lehet közös a szülői felügyeleti jog, de csak akkor, ha ebben megállapodnak.


Nyomtatás