Megállapodás

Mit tartamaz a megállapodás? Amit a törvény előír, és amit ezen felül szeretnének.

A mediációban kitérünk:

Ha a házasság felbontásánál vagyonjogi kérdéseket is szeretnének rendezni:

A vagyonjogi kérdések rendezése nem tartozik a kötelező járulékos kérdésekhez, ami azt jelenti, ha ebben nem tudnak megállapodni, attól még a házasság felbontása közös megegyezéssel lehetséges.

De: nagyon gyakori, hogy a járulékos kérdésekhez tartozó témákhoz kapcsolódnak vagyonjogi kérdések, illetve az érintettek ezt egységesen kezelik, pl. bizonyos konszenzus felé hajlanak, abban az esetben, ha a házasságukat érintő vagyonról is megegyeznek. Így elkerülhetetlen a megegyezés érdekében beszélni ezekről.

A házassági vagyonjog témája, rendezése, jogi természete más a mediációban, mint a házasság felbontásához kapcsolódó járulékos kérdések. De ezekben az esetekben is tapasztalom, hogy az érzelmek akadályai lehetnek a megegyezésnek. Fontos tudni, hogy a mediációban minden vagyonjogi kérdést lehet érinteni, a vagyoni viszonyaik rendezésének alapjait le lehet fektetni. Előfordult, hogy ingatlanhirdetéseket néztünk a megbeszéléseken, tájékozódva arról, hogy az adott környéken, milyenek az ingatlanárak.

A vagyon megosztásához azonban a törvény előírásai szerint ügyvéd által ellenjegyzett okirat szükséges, ez alkalmas arra, hogy a megállapodásukkal a kívánt joghatást elérjék. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy: számolunk, egyeztetünk, időként „viharos” vitákban tisztul ki a kép. Listát írunk arról, hogyan legyen a vagyon megosztása. Ezt belefoglaljuk a mediációs megállapodásba. Ez a rész nem a házasságuk felbontásához kell, hanem egy külön része a megállapodásuknak. Ennek tartalmát az ehhez értő ügyvéd foglalja okiratba az Önök elmondása alapján úgy, hogy megfeleljen a jogi előírásoknak, és alkalmas legyen a vagyonuk jogi megosztására. (pl. beadható cégbírósági vagy ingatlannyilvántartási eljárásban.)

Ügyvéd a mediációban: Ha van jogi képviselőjük, tanácsait igénybe vehetik, és ezt javaslom is. A támogató ügyvéd szakértelmével segítheti a megegyezést.